.

.

dimanche 19 juin 2016

Прослављењем празника Силаска Духа Светог на Апостоле започео рад Светог и Великог Сабора на Криту

На данашњи празник силаска Светог Духа на Апостоле, у саборном храму Светог мученика Мине у Ираклиону, првојерарси помесних Цркава су служењем Свете Литургије истовремено означили почетак рада Светог и Великог Сабора на острву Криту.

На широком платоу Венизелосовог трга, Његову Свесветост Патријарха васељенског Вартоломеја и првојерархе помесних Цркава: Патријарха александријског Теодора, Патријарха јерусалимског Теофила, Патријарха српског Иринеја, Архиепископа кипарског Хризостома, Архиепископа атинског Јеронима, Архиепископа варшавског Саву, Архиепископа тиранског Анастасија и Архиепископа прешовског Растислава, заједно са уваженим делегатима и бројним другим званичницима, свечано је у својству домаћина дочекао Архиепископ критски Иринеј, увевши их, уз мелодије јутрења Педесетнице, у један од највећих храмова грчког православља, посвећен патрону острва и васељенски поштованом светитељу, Мини.
Проткано појањем тројичних химни и приносом литургијских молитава на различитим светским језицима, ово литургијско славље на јединствен начин је оживело атмосферу силаска Духа Светог на Апостоле у Јерусалиму, изразивши тако суштину празничне радости због историјског догађаја установљења Цркве Христове, али и најавивши смисао предстојећих саборских активности чији ће напори превасходно бити усмерени ка теми црквеног јединства. "Данас је дан јединства", рекао је Патријарх Вартоломеј на самом почетку своје беседе, "јер смо сви сједињени у вери и тајнама кроз наше литургијско сабрање на једном месту, у ломљењу хлеба."
У непосредном наставку ове омилије, Патријарх Вартоломеј је осветлио практичну страну саборовања православних Цркава кроз векове, која се огледа у заједничком разматрању проблемâ са којима се православље у различита времена суочава и која подразумева дефинисање мерâ неопходних за очување хришћанске пастве. Не пропустивши да помене ни опасности од софистициране заводљивости савремених религијских и других фракција, Његова Свесветост је истакао важност координисаног рада православних пастира на информисању верних о таквим застрањењима, као и допринос који би раду Сабора могло дати стечено искуство у тој области, попут драгоценог искуства Српске Православне Цркве. Штавише, различитост мишљењâ и искустава не би требало да угрози аутентични пут православних хришћана у овоме свету, осмишљен и утрт јединством, које се, пак, постиже уз много труда и после велике борбе. Допринос рада Сабора се управо очекује да буде остварен у таквом смеру, у атмосфери међусобног поверења, разговарања и сусретања у Духу Светом.
На концу беседе, Патријарх Вартоломеј је посебно поздравио присутног председника Републике Грчке господина Прокопија Павлопулоса, као и највише представнике јеладске државе и града Ираклиона. После Свете Литургије и уобичајеног вечерњег богослужења у непосредном наставку, као и традиционално коленопреклоно призивање благодати Духа Светога, за све предстојатеље и остале високе госте приређен је живописан уметнички програм, проткан изворним крићанским фолклором. Посебно гостољубље је изразио председник грчке државе, свечаним ручком угостивши првојерархе и чланове њихових свештених пратњи.
др Владан Таталовић

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire