.

.

jeudi 16 juin 2016

Саопштење Митрополита Порфирија о доласку српске делегације на Крит

Предвођена Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем, делегација Српске Православне Цркве стигла је данас, 16. јуна 2016. године, на Крит, где ће се наредних дана одржати заседање Светог и Великог Сабора. У пратњи Његове Светости допутовали су Високопреосвећена и Преосвећена господа архијереји: Архиепископ охридски Јован, Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, Епископ бачки др Иринеј, Епископ браничевски др Игнатије, Епископ будимски Лукијан и Епископ јегарски Јероним.
Заједно са предстојатељом Српске Православне Цркве на аеродром у Хања су стигли архијереји, професори и студенти који ће на седницима сабора учествовати као део званичне делегације Српске Цркве.



Истовремено са делегацијом Српске Цркве, на Крит су стигле и званичне делегације Јерусалимске, Грчке и Албанске Православне Цркве. Уз највише грчке војне и државне почасти, праћен бројним свештенством и монаштвом, Патријарха јерусалимског Теофила, Архиепископа грчког Јеронима и Архиепископа албанског Анастасија на аеродрому у Хања дочекао је критски архиепископ Иринеј. У име тројице првојерараха, домаћина је на свечаном дочеку поздравио архиепископ Анастасије, који је у кратком обраћању изразио радост због тога што је на заседање Светог и Великог Сабора дошао заједно са првојерарсима сестринских цркава, као и чврсту наду да ће предстојеће заседање протећи у искреним братским напорима и непатвореној љубави Христовој.
Свети архијерејски Синод Српске Православне Цркве на седници одржаној у уторак, 14. јуна, одлучио је да званична делегација Српске православне цркве учествује у заседању Светог и Великог Сабора који ће бити одржан од 17. до 26. јуна на Криту.

Извор: Званичан сајт СПЦ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire